"Wellicht zijn alle draken in ons leven uiteindelijk prinsessen die er in angst en beven slechts naar haken ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken. Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft in diepste wezen wel niets anders dan iets wat onze liefde nodig heeft."

Rainer Maria Rilke

Bruggen bouwen

Op de leeftijd van 12 jaar, in het eerste leerjaar van mijn nieuwe middelbare school, vond ik een schoolagenda. Ik was een kwetsbaar meisje dat het gevoel had van een andere planeet te komen en ik voelde mij nergens in erkend. Ik zag in deze agenda een overzicht met zonnetekens staan, en in enkele pagina's werd uitgelegd wat het betekende om een bepaald sterrenbeeld te zijn. Daar kwam ik erachter dat mijn teken Schorpioen was. Nooit had ik hiervan gehoord en nog nooit was ik zo geïntrigeerd door iets nieuws. Ook al vatte het alle clichés samen, ook al was het meestal niet correct, alleen de magische zin: ‘jij bent een schorpioen’ bleef bij me, en ik voelde me voor het eerst erkend. Vanaf daar begon mijn pad hoe ik de mens werd die ik vandaag ben. Tot mijn 18de zocht ik in de bibliotheek en in mijn omgeving tevergeefs naar boeken over dierenriemtekens, want meer woorden had ik nog niet tot mijn beschikking. Op mijn 18de ontmoette ik een astroloog, een goeroe, een tarotist en een helderziende. Zij lieten mij mijn onderdrukte zielskwaliteiten zien, mijn aangepaste persoonlijkheid werd zichtbaar. Het werd duidelijk dat ik heel anders was dan wat er tot nu toe zichtbaar van mij was geweest. Deze mensen handelden niet altijd vanuit de juiste intentie en juist daarom ben ik ook heel voorzichtig met mijn eigen duidingen, maar ik beleefde en ervoer er enorm veel aan; er ging een nieuwe wereld voor mij open en ik bewandelde voor het eerst het pad van bewustzijn. Ik begon te reizen, ik ontmoette wijze mensen, manipulatieve mensen, oude mensen, jonge mensen, allemaal met hun eigen ideeën over wijsheid en ik was alleen maar verbaasd, geïntrigeerd, gepassioneerd en gefascineerd. Ik nam het in mij op als een spons en hoopte de juiste begeleiding te vinden. Het kostte me tot mijn dertigste om erachter te komen dat de ware wijsheid niet buiten mijzelf ligt maar in mij.

 

"Omdat het binnen is, is het buiten en zoals het boven is, is het beneden ..."

Voordat ik ontdekte dat alleen ik mezelf kan leiden, dat ik mijn zelfbewustzijn heb om te ontwikkelen tot wie ik al was, moest ik veel omwegen maken. Ik werd kok in een restaurant, ik werd maatschappelijk werker, ik werd lerares. Reisde de wereld over en verhuisde naar de prachtige bergen van Portugal en kwam ook weer terug. Ik kreeg 3 kinderen en rouwde om het verlies van een dierbare vrouw en man, verwerkte, leerde accepteren en begrijpen over relateren en leerde voelen wat bij mij paste. Ik voltooide mijn opleidingen, ontving diploma's, kreeg banen en werkte met volle kracht en kwam ook steeds weer vol in overprikkeld-zijn en vermoeidheid terecht. Tussendoor hield ik altijd mijn passie voor astrologie en het spirituele en bleef ik lezen en leren, keek ik naar andere astrologen en tarotisten, naar hoe ze werkten en ik vond het heerlijk om mijn persoonlijke geboortehoroscoop en die van vrienden en familie te onderzoeken. Nooit heb ik gedacht dat ik ooit professioneel zou kunnen werken.


Ik hield altijd van de banen die ik deed, maar ik zat altijd vast, het was leuk, ik was er goed in, maar ik wilde dit werk gewoon niet doen, en ik wist niet waarom. Omdat ik mijn zielekwaliteiten er niet volledig kwijt kon, kwam ik later achter. Toen ik 23 was, ontdekte ik dat er zoiets bestond als de vrijeschool ofwel Steiner / Waldorf-scholen. Ik kwam daarachter omdat ik mijn been brak terwijl ik in de natuur liep en omdat mijn huis drie trappen had, nodigden mijn vrienden me uit om bij hen te blijven. Hun kinderen zaten op de vrijeschool en ze nodigden me uit om naar de viering van het meifeest te komen. Toen ik dat zag ging mijn hart open, mijn bewustzijn werd wakker, ik voelde me zo dankbaar voor deze gelegenheid om deze geweldige school te zien, het was zo mooi, zo waar, zo correct. Daarna wist ik: ik moet op zo'n school werken, niet op de reguliere scholen. Hier kon ik mijn spirituele Zelf kwijt, hier kwam ik dichter bij mijn  'helder weten'. Ik kwam erachter dat er een speciale training in vrijeschool-onderwijs was. Toen ik 27 was, ontving ik mijn diploma's en begon ik te werken op de vrije school. Het was een droom die uitkwam. Om met zoveel bewustzijn te werken en diep te werken aan zelfontplooiing en daarmee kinderen te laten zien welke schoonheid, goedheid en waarheid er in de wereld wacht en hoe ze hun mysteries kunnen ontrafelen, ze stap voor stap mogen ontdekken wat hun ziel komt brengen in de wereld. Het was gewoon het belangrijkste werk dat ik me kon voorstellen. Terwijl ik dit prachtige werk volbracht baarde ik mijn 3 kinderen in de jaren die na mijn 29ste volgde, alle drie leerden ze me een nieuwe les, onverdeelde aandacht, emoties uiten, loslaten, vrijheid geven aan andere visies en lol, heel veel lol hebben, plezier en humor omarmen, lichtheid toelaten.  Levenszin leerde ik hervatten.  Dit alles maakte me duidelijk wat voor soort mens ik ben en wat ik heb te geven. Ook in het vrijeschool onderwijs liep ik vast omdat ik ook daar toch volgens een systeem moest werken dat niet bij mij bleek te passen. Ik richtte mij vanaf het geboortejaar van mijn eerste kind steeds meer op het verbreden van mijn kennis over astrologie en liet het leraren-vak voor wat het was. Door met mijn gezin te emigreren naar Portugal en mijn geboortegrond echt los te laten, kon ik mijn eigen wortels maken. In dit rustige, kalme, gelaten land waar tijd en systemen minder belangrijk zijn, kon ik mij sterker verbinden met mijn intuïtieve kwaliteiten. Ik gaf steeds vaker advies aan mensen over de opvoeding van hun kinderen en over essentiële levensvragen. Steeds vaker gaven mensen mij terug dat ik hier iets te brengen heb. Steeds vaker gaf ik advies op basis van mijn astrologische bevindingen, mijn intuïtieve innerlijke wijsheid of naar aanleiding van het leggen van de tarot en ik voelde me ook steeds zekerder worden hierin. 

Mijn ervaring door de jaren heen als vrijeschool-leerkracht, een sociaal-maatschappelijk werker en als moeder gaf me veel inzicht in emotioneel gedrag van kinderen en patronen tussen hen en hun ouders en opvoeders in de buurt. Mijn visie op astrologie wordt sterk beïnvloed door de bevindingen van evolutionair astroloog Steven Forrest enerzijds en de lessen van astrosofie door Willi Sucher. Daarbij volg ik sinds 2019 de opleiding Caelestis in Utrecht om mij te scholen in de Zwarte Lichten Astrologie, daar voel ik dat ik nog dieper tot de kern van mijzelf en van waar astrologie om gaat kan komen, namelijk het zoeken naar de bron en het lopen van het zielepad. Ook ben ik aangesloten als aspirant-lid bij de vakvereniging ASAS. Hoe dit pad verder zal gaan, weet ik nog niet, maar ik weet wel,  dat er een wereld van wijsheid op mij wacht om te worden onthuld. En ik wil graag meer leren, stap voor stap, elke keer wanneer een nieuw thema in mezelf wordt aangeraakt, en elke keer als ik word aangeraakt. En daarmee kan ik de ziel van een ander raken.

Anderen bewust maken van hun onderbewuste overtuigingen en patronen is wat ik wil doen. Onthullen wat de ziel vanbinnen al weet. Ik gebruik daarbij zowel mijn helder weten als het systeem van astrologie en tarot, het geeft mij en de cliënt steun en het is iets heel aards. Astrologie en tarot is praktisch en tastbaar en het geeft houvast aan de intuïtie van mijzelf en de cliënt. Aangezien ieder mens in zichzelf in bepaalde mate een helder weten heeft. Ik geloof dat het mijn talent is om bruggen te slaan tussen het kosmisch weten en het aardse bestaan en dat op een simpele ontnuchterende manier te communiceren, waardoor de cliënt direct weer bij zijn eigen weten en voelen uit komt. Ik heb een scherp oog voor de kern van het probleem waarmee de cliënt komt, en dat wat in de onderlagen verborgen ligt haal ik met kracht naar boven en zet ik in een helder licht. Ik help om, om dat beeld heen te lopen en ernaar te kijken zonder oordeel en weer helder zicht te krijgen op wat de cliënt te doen staat. Zo breng ik de mens verder op zijn unieke pad. Of het nu over opvoeding, relatie, werk, wonen of iets simpels gaat, ik help graag verder.

 

Vanaf 2013 geef ik consulten en ik groei iedere dag meer in mijn kwaliteiten en talenten. Ontwikkeling is geen rechte lijn maar een spiraal, je komt telkens weer op hetzelfde ontwikkelingspunt maar wel op een ander niveau. Zo leer je je leven lang.